Zgłoszenie
Składniki:
-główka czosnku (w całości)
-2 szt papryki czerwonej
-gałązka pomidorów koktajlowych
-oliwa z oliwek
-parmezan
-świeży tymianek
-sól i pieprz
-makaron
-woda
-papier do pieczenia
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 stopni. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć czosnek i pomidory, skropić obficie oliwą, posolić i doprawić świeżo mielonym pieprzem. Piec około 15 minut do miękkości. Pomidory oraz całą zawartość główki czosnku „wycisnąć” do blendera kielichowego. Następnie papryki umyć i wstawić pod grill piekarnika aż skórka zrobi się czarna. Wyjąć, włożyć do miseczki i szczelnie zamknąć. W miseczce papryki się zaparzą. Obrać papryki ze skóry i pozbawić gniazd nasiennych. Dodać wraz z tymiankiem do blendera i zblendować na gładko. Doprawić solą i pieprzem. Wstawić wodę na makaron z łyżeczką soli i łyżką oliwy z oliwek. Po ugotowaniu makaronu al dentepołączyć go z powstałym sosem. Dla wykończenia dodać płatki parmezanu. Podawać z białym winem. Smacznego.