Zgłoszenie
Składniki na formę o średnicy 20 cm
300 makaronu Barilla Rigatoni
400 g sosu Barilla Bolonese
200 ml passaty pomidorowej
125 g tartego sera mozzarella
bazylia, parmezan, oliwa – opcjonalnie do podania
Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut a następnie odcedź.
Sos Barilla Bolonese wymieszaj z sokiem pomidorowym.
Formę wyłóż folia aluminiową. Na spód rozsmaruj 3 łyżki sosu.
Makaron poustawiaj w sosie pionowo tak aby wypełnić całą formę.
Całość zalej sosem, postukaj delikatnie formą o blat aby sos wypełnił rurki makaronowe.
Posyp startym serem, przykryj folią aluminiową i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Zapiekaj 30 minut, ściągnij folię i zostaw w piekarniku na kolejne 10-15 minut aż ser ładnie się zarumieni.
Podawaj na ciepło posypane startym parmezanem.