Zgłoszenie
Składniki dla 2 osób:
4 duże cebule
150g makaronu spaghetti Barilla
2-3szt papryczki jabłkowe
natka pietruszki do posypania
szczypta curry
oliwa do skropienia i smażenia
50g parmezanu startego
50-100g mozzarelli
200-300ml bulion do obgotowania cebulek
1 łyżka bułki tartej do posypania
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
1. Cebule obrać, odkroić „daszek”, wyjąć łyżką środek. Cebulki bez środków obgotować 5 minut w bulionie.Wyjęte środki cebulek posiekać i zeszklić na 2 łyżkach oliwy ze szczyptą curry.
2. Papryczki drobno posiekać dodać do cebulki, podsmażyć razem chwilę.
3. Spaghetti ugotować 2-3 minuty krócej niż wskazówki na opakowaniu, dodać na patelnie, podsmażyć chwilę razem z resztą składników, posypać natką pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku, posypać parmezanem (zostawić 1/3 parmezanu na wierzch) i dobrze wymieszać.
4. Obgotowane cebulki skropić w środku oliwą, nafaszerować przygotowanym spaghetti, w środek włożyć duży kawałek mozzarelli, wierzch posypać resztą parmezanu wymieszanego z bułką tartą, skropić oliwą i zapiec całość (razem z daszkami cebulek) 15-20 minut w 200 stopniach (aż do zarumienienia wierzchu).
5. Na talerze wykładać po 2 szt cebulek przykrywając daszkiem.
Smacznego!