Zgłoszenie

Iwona

Castellane z rydzami i sosem śmietanowym

Głosy:  0

Składniki:

– 300 g makaronu Castellane Barilla
– 250 g rydzów
– 1 cebula
– 200 ml śmietanki 30%
– 120 ml białego wina
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka tymianku
– sól, pieprz

Grzyby oczyścić, a większe sztuki pokroić na mniejsze części. Cebulę drobno posiekać, zeszklić na rozgrzanym maśle. Rydze dodać do cebuli, całość dusić około 10 minut. Wlać wino i gotować aż alkohol odparuje, a grzyby lekko zmiękną. Dodać śmietankę. Gdy się zagotuje, doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Sos gotować kilka minut, aż zacznie gęstnieć.
Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Makaron połączyć z sosem śmietanowo – grzybowym.

Przed podaniem posypać świeżym tymiankiem.