Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Barilla Castellane Parmigiane
350 g kurek
1 szalotka
2 łyżki dobrej jakości oliwy
2 łyżki octu balsamicznego
2 spore garści rukoli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
40 g parmezanu
2 łyżka oliwy
3 – 4 łyżki wody z pozostałej z gotowania makaronu
Sól
Świeżo mielony pieprz
Chipsy z boczku:
100 g surowego, wędzonego boczku w plastrach
Dodatkowo:
Odrobina tartego parmezanu i natki pietruszki do serwowania makaronu
Kurki dobrze oczyścić i umyć. Większe grzyby przekroić na pół.
Szalotkę pokroić w kostkę.
Rukolę umyć, osuszyć i lekko posiekać.
Natkę Pietuszki drobno posiekać.
Plastry boczku wrzucać pojedynczo na suchą rozgrzana patelnię i podpiec z obu stron na złoto. Boczek odłożyć na papier kuchenny i odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Makaron ugotować al dente zgodnie z instrukcja na opakowaniu, odcedzić. Pozostawić 3 – 4 łyżki wody pozostałej po gotowaniu Castellane Parmigiane.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki dobrej jakości oliwy wrzucić szalotkę i smażyć przez minutę. Dodać kurki i smażyć 4 – 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Grzyby skropić octem balsamicznym i gotować kolejne 3 – 4 minuty. Dodać przesiekaną rukolę, kolejnymi dwie łyżki oliwy, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Do kurek dodać ugotowany al dente makaron Castellane Parmigiane, wiórki parmezanu, natkę pietruszki i wodę z pozostałą z gotowania makaronu. Całość wymieszać tak aby sos pokrył dokładnie makaron. Jeśli to konieczne doprawić do smaku octem balsamicznym, sola i pieprzem.
Podawać natychmiast udekorowane płatkami parmezanu , natka pietruszki i chipsami z boczku.
Smacznego :- )