Zgłoszenie

Marcin

Casarecce z zielonym kalafiorem, pieczarkam i bułką tartą

Głosy:  1/1 5

Składniki na danie dla 2 osób:
– makaron Barilla Casarecce
– 1/2 zielonego kalafiora
– 5 pieczarek
– 100 g ricotty
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki bułki tartej
– pół cebulki dymki
– gałązka rozmarynu
– 1/2 garści natki pietruszki
– oliwa z oliwek
– parmezan
– sól
– świeżo zmielony czarny pieprz

1. Makaron ugotować według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. W osolonej wodzie ugotować kalafior.
3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z oliwek, zeszklić na niej czosnek pokrojony w cienkie plasterki i cebulkę pokrojoną w kostkę.
4. Pieczarki pokroić w grubsze plasterki, wrzucić na patelnię, smażyć około 2 minuty.
5. Ugotowany kalafior podzielić na różyczki i przełożyć na patelnię z pieczarkami, całość delikatnie wymieszać razem z ricottą, na końcu doprawić solą i pieprzem oraz dodać posiekane zioła.
6. Bułkę tartą szybko przysmażyć na suchej patelni.
7. Makaron nałożyć na talerz, posypać bułką tartą, udekorować paroma cienkimi plastrami parmezanu i posiekaną pietruszką.

Smacznego!