Zgłoszenie
Danie dla 2 osób
1. Makaron Barilla 250 g – mój ulubiony to Casarecce
2. Czosnek – główka
3. Oliwa
4. Szynka dobrej jakości pokrojona w paseczki – 10 dkg
5. Śmietanka 30% – 150 g.
6. Ser Parmigiano-Reggiano – tarty
7. Bazylia – listek, sól, pieprz
Przepis to jeden ze smaków, który w tym roku przywiozłam ze styczniowej podróży do
Mediolanu. Czas przygotowania to czas gotowania makaronu – i to kocham we włoskich
daniach.
Do dużego garnka wrzącej, osolonej wody wrzucamy makaron, zmniejszam płomień i gotuję do
momentu, aż będzie jędrny. U mnie testerem jest mąż :). Makaron od czasu do czasu
mieszam. W tym czasie, na patelnię wlewam oliwę i wrzucam ząbki obranego czosnku.
Czosnek chwilę smażę na małym ogniu, tak by był zeszklony, nie może się przypalić. Po
chwili dodaję szynkę pokrojoną w paseczki. Smażę razem, mieszam. Pilnuję aby wszystko
ładnie się przysmażyło i przeszło smakami. Dodaję śmietankę – robię to stopniowo w
trakcie dosypuję tart ser – sos powinien być kremowy i delikatnie słony. Dodaję
przyprawy. Chwilę gotuję. Makaron odcedzam i przesypuję na głęboką patelnię do sosu.
Uwaga nie odcedzam makaronu całkowicie, lubię gdy makaron jest wilgotny z odrobiną wody,
która dodatkowo nada charakteru potrawie. Wszystko mieszam na patelni i jeszcze chwilę
razem gotuję, aby potrawa przeszła wszystkimi smakami. Przekładam na talerz. Dodaję
listek bazylii i finito. W kilka minut mam danie przypominające włoskie smaki.