Zgłoszenie
Składniki:
250 g makaronu Barilla Casarecce
100 ml śmietany 12%
1 łyżeczka masła
1 – 2 łyżeczki cukru
100 g twarogu półtłustego
Sos truskawkowy:
250 g truskawek
2 – 3 łyżki cukru
½ laski wanilii
1 łyżka soku z cytryny
Sezamki:
2 łyżki sezamu
3 łyżki cukru
Dodatkowo:
świeże owoce: truskawki, maliny, borówki
listki mięty, melisy
Do garnka wrzucić truskawki, cukier, miąższ wyjęty z wanilii oraz pozostałą laskę. Zagotować, wyjąć laskę wanilii, dodać łyżkę soku z cytryny i zmiksować. Jeśli sos jest za mało gęsty jeszcze chwilę go pogotować i ewentualnie dosłodzić.
Na suchej patelni zezłocić sezam zasypać cukrem i na małym ogniu podgrzewać, aż się rozpuści i skarmelizuje. Masę sezamową wylać na papier do pieczenia, cienko rozsmarować i poczekać aż się wystudzi.
Makaron ugotować al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić.
Na patelni zagotować śmietanę z masłem i cukrem (uważać żeby się nie przypaliła). Dodać ugotowany makaron, delikatnie wymieszać.
Casrecce podawać z sosem truskawkowym, pokruszonym twarogiem, świeżymi owocami oraz kawałkami karmelizowanego sezamu.
Smacznego :- )