Zgłoszenie

Marcin

Casarecce z grillowanymi warzywami

Głosy:  1/1 17

Składniki na danie dla 4 osób:
1 opakowanie makaronu Casarecce
1 cukinia
1 bakłażan
1 papryka czerwona
1 papryka żółta
1 cebula
3 ząbki czosnku
12 pomidorków koktajlowych
łyżka kaparów
2 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżej bazylii
parmezan
sól
świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie:
1. Makaron ugotować al dente według instrukcji podanej na opakowaniu.
2. Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić czosnek oraz cebulę i grillować aż do zeszklenia (należy uważać, żeby czosnek się nie przypalił – nadałoby to gorzkiego smaku).
3. Wrzucić paprykę, grillować 1 minutę, następnie dodać cukinię i bakłażana – grillować aż warzywa delikatnie zmiękną (około 4 minut).
4. Na minutę przed końcem grillowania dodać całe pomidory.
5. Zdjąć patelnię z ognia, dodać kapary, sól i pieprz do smaku.
6. Ugotowany makaron wymieszać z warzywami na osobnej, głębszej patelni lub w rondelku, dodając jeszcze łyżkę oliwy z oliwek.
7. Dodać posiekaną bazylię i delikatnie wymieszać.
8. Podawać z płatkami parmezanu i listkami świeżej bazylii.

Warzywa również można zgrillować na grillu węglowym, postępując w podobny sposób.

Szybko, łatwo i po włosku:)
Smacznego!