Zgłoszenie

Paulina

Casarecce w sosie z palonego masła, szałwii i parmezanu

Głosy:  0

– 250 gramów makaronu Barilla Casarecce Siciliano
– 0,5 kostki masła
– 10 listków świeżej szałwii
– 1 łyżeczka soku z cytryny
– skórka otarta z połowy cytryny
– 0,5 szklanki tartego parmezanu

Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. W między czasie na patelni o jasnym dnie, na niewielkim ogniu rozpuścić masło. Pozostawić na ogniu tak długo, aż zacznie stopniowo zmieniać kolor na karmelowy. Kiedy taki będzie a jego zapach stanie się bardzo intensywny dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i listki szałwii. Pozwolić by się usmażyły na chrupko w maśle. Następnie odcedzić makaron, zachowując łyżkę wody po gotowaniu. Odcedzony makaron wraz z łyżką wody dodać do masła, wymieszać. Dodać parmezan, wymieszać. Podawać na ciepło.

Smacznego!