Zgłoszenie
Makaron Casarecce ugotuj al dente. Odłam zdrewniałe końce szparagów i ugotuj z nich wywar dodając soli, pieprzu i tymianku. Cebulę pokrój w średniej wielkości kostkę, boczniaki w duże cząstki. Podsmaż na oliwie z oliwek do momentu aż osiągną złoty kolor. W końcowej fazie smażenia dodaj pokrojone w cząstki szparagi. Solimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem.Dodajemy pokrojony świeży czosnek. Smażymy jeszcze przez chwilę na bardzo dużym ogniu, podlewamy białym, wytrawnym winem, odparowujemy alkohol, dodajemy wcześniej przygotowany wywar z końcówek szparagów. Odparowujemy nadmiar płynu i w końcowym etapie dodajemy masło, czosnek niedźwiedzi. Zestawiamy z ognia. Dodajemy makaron, wszystko mieszamy. Wykładamy na talerz, obsypujemy startym parmezanem. Podjemy ze świeżymi ziołami i pomidorkami koktajlowymi.