Zgłoszenie
casarecce con trippa alla Romana
SKŁADNIKI
300 g makaronu Casarecce Barilla
1 kg flaków wołowych
200 g wędzonego boczku
750 ml białego półwytrawnego wina
400 g pomidorów z puszki
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
2 łodygi selera naciowego
2 marchewki
50 g pecorino romano
świeżo mielony pieprz
sól
kilka gałązek mięty
oliwa z oliwek
Flaki opłukuję, wkładam do garnka i zagotowuję. Gotuję około 10 minut i odcedzam. Chłodzę pod zimną wodę. Ponownie zagotowuję, gotuję i odcedzam.
Cebulę i seler kroję w drobną kostkę, marchew ścieram na tarce. W dużym garnku rozgrzewam oliwę. Smażę cebulę do zeszklenia. Boczek kroję w kostkę i dodaję do cebuli. Smażę kilka minut. Dodaję seler i marchewkę i smażę 5-10 minut.
Do garnka dodaję flaki. Zalewam winem i mieszam z pomidorami i koncentratem. Zagotowuję. Przykrywam garnek, zmniejszam moc palnika i duszę 2,5 godziny.
Po tym czasie przyprawiam potrawkę pieprzem i solą. Zwiększam moc palnika i odparowuję do mementu, aż powstanie gęsty gulasz. Pod koniec gotowania dodaję drobno otarty ser i porwaną miętę.
W czasie, kiedy flaki odparowują – zagotowuję wodę. Solę i gotuję makaron na lekko twardo. Odcedzam i przed podaniem mieszam z flakami.
Smacznego!