Zgłoszenie

Agnieszka

CasaLuks

Głosy:  1/1 3

porcja na 4 osoby, czas sporządzania 40 minut

Składniki:
350g makaronu CASARECCE Siciliane firmy Barilla
200g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki octu winnego, sól do smaku
20ml zalewy- oliwy z suszonych pomidorów
90g suszonych pomidorów z zalewy
200g pieczarek
15 papryczki chilli, czerwona
20g korzenia imbiru
5 łyżek sosu rybnego
65g (mała puszka) mleka kokosowego
2 czubate łyżeczki pasty pomodori secchi firmy Barilla
2g ziaren zielonego pieprzu
120g zielonego ogórka
140g pomidorków koktajlowych
Mielona kolendra i szafran do smaku

Sporządzanie:
1. Przygotuj składniki: podgotuj fasolkę szparagową w soli i occie winnym; pomidory suszone pokrój w paski, umyj pieczarki i ogórka- pokrój go w półplasterki ; imbir obierz i jak pieczarki pokrój w plasterki; papryczkę chilli w krążki; pomidorki koktajlowe na połówki.
2. Ugotuj fasolkę szparagową w soli i occie winnym, odcedź.
3. Nastaw wodę na makaron, ugotuj go zgodnie z opisem na opakowaniu ( 9 min) – podczas smażenia pozostałych składników na sos.
4. Smaż na oliwie z pomidorów suszonych pieczarki, dodaj imbir, papryczkę, pomidory suszone, sos rybny, mleko kokosowe, pastę pomidorową, zielony pieprz, dopraw kolendrą i szafranem. Dodaj ugotowaną fasolkę. Pod koniec smażenia (duszenia) dodaj ogórka i pomidorki .
5. Dodaj makaron i wymieszaj już bez podgrzewania. Podawaj na talerze, udekoruj np. krabem z pomidorka koktajlowego zieloną kolendrą i szafranem, a nawet kremem z octem balsamicznym.
SMACZNEGO!!!