Zgłoszenie
porcja na 4 osoby, czas sporządzania 40 minut
Składniki:
350g makaronu CASARECCE Siciliane firmy Barilla
200g zielonej fasolki szparagowej
2 łyżki octu winnego, sól do smaku
20ml zalewy- oliwy z suszonych pomidorów
90g suszonych pomidorów z zalewy
200g pieczarek
15 papryczki chilli, czerwona
20g korzenia imbiru
5 łyżek sosu rybnego
65g (mała puszka) mleka kokosowego
2 czubate łyżeczki pasty pomodori secchi firmy Barilla
2g ziaren zielonego pieprzu
120g zielonego ogórka
140g pomidorków koktajlowych
Mielona kolendra i szafran do smaku
Sporządzanie:
1. Przygotuj składniki: podgotuj fasolkę szparagową w soli i occie winnym; pomidory
suszone pokrój w paski, umyj pieczarki i ogórka- pokrój go w półplasterki ; imbir obierz
i jak pieczarki pokrój w plasterki; papryczkę chilli w krążki; pomidorki koktajlowe na
połówki.
2. Ugotuj fasolkę szparagową w soli i occie winnym, odcedź.
3. Nastaw wodę na makaron, ugotuj go zgodnie z opisem na opakowaniu ( 9 min) –
podczas smażenia pozostałych składników na sos.
4. Smaż na oliwie z pomidorów suszonych pieczarki, dodaj imbir, papryczkę, pomidory
suszone, sos rybny, mleko kokosowe, pastę pomidorową, zielony pieprz, dopraw kolendrą i
szafranem. Dodaj ugotowaną fasolkę. Pod koniec smażenia (duszenia) dodaj ogórka i
pomidorki .
5. Dodaj makaron i wymieszaj już bez podgrzewania. Podawaj na talerze, udekoruj np.
krabem z pomidorka koktajlowego zieloną kolendrą i szafranem, a nawet kremem z octem
balsamicznym.
SMACZNEGO!!!