Zgłoszenie
Składniki:
Carbonara z penne
150 g wędzonego boczku
200 ml śmietany 18%
2 żółtka
1/2 sztuki cebuli
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu białego
szczypta soli do smakuSposób przygotowania:
Carbonara z penne
Boczek i obraną cebulkę drobno kroimy w kostkę wkładamy wszystko na patelnię dodając
łyżkę masła i przesmażamy na złocisty kolor.Przełożyć do rondelka.
Żółtka dobrze roztrzepać ze śmietaną dodając suszoną natkę pietruszki,wlać do boczku i dusić na wolnym ogniu energicznie mieszając aż sos zacznie gęstnieć .Mieszać cały czas aby nie powstały grudki!
Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Makaron ugotować w między czasie tak jak w przepisie na opakowaniu,wyłożyć na talerze
polać sosem i posypać startym parmezanem.
1/2 łyżeczki suszonej natki pietruszki
100 g startego parmezanu ewentualnie goudy
1 łyżka masła
300 g makaronu penne