Zgłoszenie
Dziś chciałbym zaproponować „Pasta alla carbonara”. Lubię ten przepis ze względu na prostotę i szybkość przygotowania.
Czas start 🙂 Do gotującej się wody z solą wkładamy makaron spaghetti nr 5 na 9 minut. Gdy makaron będzie się gotować my w tym czasie przygotujemy pozostałe składniki. Zaczynamy od rozgrzania patelni z oliwą. 1 lub 2 plastry boczku grubości 0,5 cm kroimy w słupki, a następnie na patelnie. Gdy boczek będzie skwierczał na patelni a makaron bulgotał w garnku do salaterki lub kubka wbijamy 2 żółtka. Dodajemy sól i pieprz, a następnie całość mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Boczek jest już ładnie podsmażony a makaron ugotowany. Porcje makarony przełożyć na patelnie i przemieszać z boczkiem. Patelnie zdjąć z palnika, podlać całość żółtkami i przemieszać. Nawinąć porcję na widelec i przełożyć na talerz. Na koniec całość posypać utartym serem.
Szybko, smacznie i pożywnie 🙂