Zgłoszenie
Cacio e pepe to klasyka włoskiej kuchni. Danie te jest wyjątkowo proste i skromne ale na tym właśnie polega jego wielkość.
Składniki dla dwóch osób:
– 160 gramów makaronu Barilla spaghetti No. 5
– ok 100 gramów sera Pecorino Romano D.O.P.
– płaska łyżeczka ziaren pieprzu
Sposób przyrządzenia:
Wstaw wodę na makaron. Do wrzącej wody wrzuć spaghetti.
Zetrzyj ser na drobnej tarce.
Pieprz zmiel grubo młynkiem lub rozdrobnij w moździerzu.
Ok 2 minut przed końcem gotowania makaronu na suchej patelni podgrzej mocno
pieprz.
Z garnka z makaronem odlej szklankę wody, po czym większą jej częścią zalej pieprz na
patelni. Pozwól wodzie zredukować się mniej więcej do połowy objętości po czym ściągnij
patelnię z gazu.
Odlej makaron. daj mu odpocząć i przestygnąć jakieś 30 sekund.
Do wody z pieprzem wsyp starty ser (zostaw odrobinę do wykończenia dania). Pamiętaj, że
patelnia nie może być za gorąca, jeśli temperatura będzie zbyt wysoka z sera wytrąci się
białko i zrobią się kluchy.
Mieszaj, mieszaj, mieszaj. Po uzyskaniu odpowiedniej konsystencji dołóż do sosu makaron
i dokładnie wymieszaj.
Nałóż danie na talerz, posyp resztą sera i grubo zmielonym pieprzem.
Smacznego.