Zgłoszenie
Na głęboką patelnie wlewany oliwę z oliwek i podgrzewamy, następnie dodajemy cebulę pokrojoną w kostkę oraz 2 ząbki czosnku i podsmażamy aż się „zeszkli”. Do cebuli dodajemy mięso mielone wołowe i podsmażamy- przyprawiamy solą i pieprzem. Kiedy mięso się podsmaży dodajemy passate pomidorową oraz pomidory pokrojone w kostkę. Wszystko mieszamy. Dodajemy pół łyżeczki cukru, pieprz,paprykę ostrą i słodką, pieprz ziołowy oraz kurkumę. Możemy również dodać odrobinę masła. Wszystko na małym ogniu dusimy przez 40-50 minut. Na końcu dodajemy świeżą bazylię i starty ser typu parmezan (wedle uznania, ja daję dużo bo uwielbiam parmezan:). Dosalamy do smaku. Makaron gotujemy al dente. Po wyłożeniu na talerz danie posypujemy jeszcze startym parmezanem.
Ten sos pasuje nie tylko do makaronu typu spaghetti, ale do każdego rodzaju. Na następy dzień smakuje jeszcze lepiej 🙂 Smacznego:):)