Zgłoszenie
Składniki:
200 g makaronu Barilla penne
1 mała cukinia
250 g pomidorków koktajlowych
1 puszka ciecierzycy
4 – 5 ząbków czosnku
3 łyżki świeżego oregano
1 łyżka marynowanego zielonego pieprzu (jeśli lubicie ostre potrawy możecie dodać więcej pieprzu)
sól
pieprz
3 – 4 łyżki oliwy
4 – 5 łyżek wody z gotowania makronu
Dodatkowo:
świeże listki bazylii
2 – 3 łyżki tartego parmezanu do serwowania makaronu
ziarenka zielonego pieprzu do dekoracji
Makaron Barilla penne wrzucić do osolone wody i gotować al dente zgodnie z instrukcją zamieszczoną na opakowaniu.
Cukinię przekroić na pół, wydrążyć pestki i pokroić w pół centymetrowe plasterki.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cukinię i podsmażyć na złoto – przełożyć na talerz. Dolać resztę oliwy i podsmażyć pokrojony w plasterki czosnek i posiekany marynowany zielony pieprz. Dodać po nakłuwane pomidorki koktajlowe i smażyć około minuty. Dodać cieciorkę, cukinię, podlać wodą z gotowania makaronu. Podgrzewać, często mieszając, aż całość będzie ciepła. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
Do sosu dodać ugotowany makron i oregano. Wszystko dobrze wymieszać i podawać natychmiast po przygotowaniu .
Makaron przed podaniem można posypać parmezanem i ziarenkami marynowanego zielonego pieprzu.
Smacznego :- )