Zgłoszenie

Anna

Białe szaleństwo

Głosy:  1/1 38

Białe szaleństwo

Do przygotowania dania potrzebujemy:
-makaron Barilla spaghetti n.5
-150 g. wędzonego boczku
-150 g. sera feta
-jedną małą cukinię
– 200 g. śmietany do zup i sosów 18%
-bazylię suszoną
-przyprawę do potraw włoskich
-sól i pieprz do smaku
-świeżą bazylia do ozdoby

Boczek, fetę oraz cukinię kroimy w kostkę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Doprawiamy suszoną bazylią, przyprawą do potraw włoskich oraz solą i pieprzem. Wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 30 minut. W tym czasie przygotowujemy makaron Barilla, zgodnie z przepisem umieszczonym na opakowaniu. Następnie ostrożnie zdejmujemy pokrywkę i podpiekamy danie około 10 minut.
Po wyjęciu naczynia z piekarnika dodajemy do niego śmietanę i wszystko powoli mieszamy. Tak powstałym sosem polewamy makaron. Dla ozdoby można na górze dania umieścić listki świeżej bazylii.

Smacznego 🙂
Anna Purowska