Zgłoszenie
Składniki na 2 porcje:
– 250 g świeżego szpinaku
– 2 średnie pomidory malinowe
– 50 g gorgonzoli
– 200 g makaronu Barilla Bavette
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek
– szczypta chilli i świeżo mielonego pieprzu
– sól do smaku
– łyżka startego parmezanu
Makaron ugotuj al dente. W czasie gotowania makaronu przygotuj produkty na sos.
Szpinak umyj, sparz wrzątkiem (1 minuta) i natychmiast zalej bardzo zimną wodą. Mocno odciśnij i jeśli liście są duże, to pokrój na mniejsze kawałki.
Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w grubą kostkę. Po odlaniu makaronu na sitko, w tym samym garnku podgrzej oliwę na małym ogniu, dodaj zmiażdżony czosnek, po 30 sekundach dodaj pokrojony w kostkę ser, pomidory i szpinak. Podgrzewaj chwilę (najlepiej gdy warzywa są tylko lekko ścięte, a nie rozgotowane na papkę), dopraw chilli, pieprzem i solą. Dorzuć makaron z powrotem do garnka i wymieszaj. Podawaj od razu, posyp starym serem.