Zgłoszenie
Bogdan
Rp.
2 garście rukoli
Garść pietruszki
2 łyżki ziaren słonecznika
łyżka sezamu
100 ml Śmietany 18%
2 plastry szynki Szwarcwaldzkiej
pomidor malinowy lub inny 🙂
oliwa z oliwek, sol pieprz
Umytą rukolę i pietruszkę potraktuj blenderem. Nasiona upraż na patelni. gdy zaczną wydawać przyjemny zapach – dodaj je do zblendowanej zieleniny, zblenduj wszystko z odrobiną oliwy z oliwek- misce fiat pesto z rukoli:)
W międzyczasie ugotuj makaron Barilla bavette n.13 – najlepszy al dente. Pesto przełóż na patelnię, dodaj śmietanę, szynkę pokrojoną w paseczki i odrobinę całych uprażonych nasion. Dopraw do smaku. Wyłóż makaron na talerze, przykryj zielonym pesto, połóż pomidora pokrojonego w kostkę.
Bon appetit!