Zgłoszenie

Gosia

Bavette z winną wątróbką i pomidorami

Głosy:  1/1 21

1 opakowanie makaronu bavette Barilla
1 cebula biała
2 ząbki czosnku
100 gram boczku
500 gram wątróbki drobiowej
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 szklanka wina białego wytrawnego
2-3 pomidory (najlepiej różne odmiany)
1 czerwona cebula
½ szklanki startego parmezanu
1 garść świeżego oregano (można użyć bazylii lub pietruszki)
Oliwa z oliwek
Sól, pieprz

Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta makaronu Barilla.
Wątróbkę oczyszczamy, płuczemy, osuszamy i siekamy.
Na patelni rozgrzewamy odrobinę oliwy i przesmażamy na niej przez 2 minuty posiekaną w drobną kostkę białą cebulę i czosnek. Kiedy cebula z czosnkiem lekko się zeszkli dodajemy pokrojony w kostkę boczek – smażymy 3-4 minuty aż boczek i cebula lekko się zarumienią. Dodajemy posiekaną wątróbkę i smażymy kolejne 2-3 minuty. Wlewamy wino i dusimy wszystko 5 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i doprawiamy sos do smaku solą i pieprzem.
Pomidory kroimy w kostkę i ćwiartki. Czerwoną cebulę w drobną kostkę.
Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnie z sosem dodajmy pokrojone pomidory i czerwoną cebulę, starty ser, posiekane oregano – wszystko starannie mieszamy. Makaron oprószamy jeszcze raz solą i pieprzem, polewamy oliwą i serwujemy , smacznego 😀