Zgłoszenie
Składniki
200 g Makaronu Barilla Bavette
250 g pomidorków koktajlowych żółtych
1 opakowanie kulek mozzarelli
kofty
500 g mięsa wołowego mielonego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczki mielonych nasion kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kuminu
1/2 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
5-6 ziaren ziela angielskiego (zmielonego)
4-5 łyżek posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
6 długich patyczków do szaszłyków
Makaron gotujemy aldente. Do mielonego mięsa dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wszystkie przyprawy, posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy ugniatając mięso rękoma. Oblepiamy patyczki do szaszłyków mięsem formując wzdłuż patyka wałek. Kofty pieczemy na mocno rozgrzanej patelni grillowej. Przekładamy na osobny talerzyk. Na tłuszczu wytopionym z koft obsmażamy umyte pomidorki koktajlowe, następnie dodajemy sos bolognese a tuż przed podaniem kulki mozzarelli. Na talerz wykładamy ugotowany makaron, następnie sos , posypujemy całość posiekana pietruszką i na koniec układamy na talerzu grillowane kofty. Gwarantuję że takiemu połączeniu smaków nikt się nie oprze 🙂