Zgłoszenie

Joanna

Bavette z pomidorami, bobem i parmezanem.

Głosy:  1/1 8

SKŁADNIKI

300 g makaronu Bavette Barilla
750 ml sosu pomidorowego
1 średniej wielkości cebula
3 ząbki czosnku
100 g ugotowanego bobu (bez skórki)
50 g sera grana padano lub parmezanu
Do smaku: sól, pieprz, oregano, bazylia, gałka muszkatołowa i cynamon

WYKONANIE
Kroimy cebulę w kostkę i podsmażamy. Kiedy cebula się zeszkli dodajemy pokrojony czosnek i smażymy jeszcze chwilę – wraz z przyprawami: oregano, bazylią, świeżo startą gałką muszkatołową i odrobiną cynamonu. Wlewamy sos i podsmażamy całość.

Sos wlewamy do blendera (kielich) lub oddzielnego garnka (blender ręczny) i dodajemy garść ugotowanego bobu. Całość dobrze miksujemy.

W międzyczasie gotujemy makaron wg przepisu na opakowaniu.

Zmiksowane sos wylewamy na patelnię lub podgrzewamy w garnku.

Makaron wykładamy na talerz, polewamy sosem. Przyozdabiamy ziarnami bobu oraz posypujemy startym serem.

Smacznego.