Zgłoszenie
Anita
50 dag makaronu Bavette,50 dag fileta z łososia, 2 łyżki masła,100 g serka mascarpone ,50 g wódki,po 5 dag żółtego sera i parmezanu,sól,biały pieprz,pół cytryny (sok i skórka),ząbek czosnku ,bazylia.
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie,osączyć .Sery zetrzeć na tarce o dużych oczkach .Bazylię umyć i posiekać.Łososia umyć,pokroić na kawałki.Włożyć na rozgrzane masło,smażyć po 3-4 z każdej strony.Na patelnię wlać 3 łyżki z makaronu, dodać mascarpone ,podgrzać.Wsypać żółty ser oraz parmezan,wlać wódki i soku z cytryny ,zetrzeć skórkę z cytryny,dodać zmiażdżony ząbek czosnku.Gotować na wolnym ogniu,aż sery się roztopią .Wsypać bazylię,doprawić solą i białym pieprzem.Makaron dodać do sosu,wymieszać.Nałożyć na talerze ,udekorować.