Zgłoszenie
Porcja dla 2 osób:
250g makaronu Barilla Bavette n.13
150g mrożonego szpinaku w liściach (w sezonie można zastąpić świeżym)
ok. 250g fileta z łososia ze skórą
150ml śmietanki kremówki 30%
1 mała cytryna
1 mały albo pół dużego ząbka czosnku
sól
świeżo zmielony pieprz
Wstawiamy wodę na makaron – litr wody i 10g soli na każde 100g makaronu, czyli na
podaną porcję 2,5 litra wody i 25g soli.
Na dużej patelni pod przykryciem podgrzewamy szpinak na wolnym ogniu. Po jego całkowitym
rozmrożeniu doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i zalewamy
śmietanką. Podgrzewamy do częściowego zredukowania płynu, następnie dodajemy sok z
ćwiartki cytryny.
W międzyczasie myjemy i dokładnie osuszamy łososia, po czym posypujemy go obficie solą,
pieprzem i skrapiamy sokiem z cytryny. Tak przygotowaną rybę zawijamy w folię aluminiową
i układamy skórą do dołu na małej rozgrzanej patelni z pokrywką. Po upływie 10 minut
obracamy zawiniętą w folię rybę na drugą stronę i podgrzewamy jeszcze przez 5
minut.
Ugotowany według podanego na opakowaniu przepisu makaron odcedzamy, zachowując ok. 100ml
wody z gotowania. Makaron mieszamy ze szpinakiem, w razie potrzeby dolewając trochę
zachowanej wody (makaron ma
być delikatnie pokryty sosem) i przekładamy na talerze. Następnie dzielimy łososia na
mniejsze kawałki i układamy na makaronie. Danie podajemy z cząstką cytryny i świeżo
zmielonym pieprzem.
Smacznego!