Zgłoszenie
Składniki (4 porcje):
Opakowanie makaronu Bavette Barilla 500g
3 garści kurek
1 biała cebula
200 g wędzonego boczku, pokrojonego w plasterki
3 ząbki czosnku, posiekane
łyżka masła
100 ml śmietanki kremówki 36%
oliwa z oliwek, sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie.
Umyć i osuszyć kurki, większe grzyby przekroić na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy wrzucić boczek i zrumienić. Zdjąć z patelni boczek i włożyć pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Następnie dodać kurki, natkę pietruszki i wszystko smażyć przez 10 minut. Na koniec dodać śmietankę, sól, pieprz i razem zagotować.
Do gotowego sosu włożyć makaron i razem podgrzać.
Jajko w koszulce: Zagotować 2 litry wody z 2 łyżkami octu. Gdy woda będzie się gotować należy zrobić łyżką wir i na środek wbić jajko. Odczekać 2-3 minuty i wyjąć łyżką cedzakową.
Na talerzu ułożyć makaron i położyć jajko. Posypać świeżym parmezanem.
Buon Appetito!