Zgłoszenie

Dorota

Bavette z klopsikami, pomidorkami i pesto z oregano

Głosy:  0

200 g makaronu Barilla Bavette nr.13
8-10 pomidorków koktajlowych
1 mała ostra papryczka
parmezan do posypania

klopsiki:
250 g mielonego mięsa
1 płaska łyżeczka słodkiej papryki w proszku
sól
pieprz

pesto z oregano:
ok. 50 listków oregano
3 ząbki czosnku
4-5 łyżek oliwy

Makaron ugotować w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu (8 minut).
Mięso mielone wymieszać z solą, pieprzem i papryką w proszku, uformować małe klopsiki (ok. 30 szt.). Usmażyć na patelni bez podlewania tłuszczu. Dołożyć pomidorki koktajlowe, przykryć, dusić ok. 4-5 minut.
Listki oregano drobno posiekać, przełożyć do moździerza, dodać pokrojony czosnek i oliwę, rozetrzeć. Dodać do gorącego makaronu, wymieszać. Przełożyć na talerze, na wierzchu wyłożyć mięso z pomidorkami, posypać parmezanem.