Zgłoszenie
Składniki:
2 – 3 porcje makaronu Bavette n.13 Barilla,
1 mała cukinia,
10 g sera grana padano,
sól do smaku,
pieprz czarny do smaku,
pieprz cytrynowy do smaku,
1 filet z kurczaka,
1 łyżeczka musztardy miodowej dijon,
olej rzepakowy,
1 płaska łyżka przyprawy – suszone pomidory z czosnkiem i bazylią,
świeża czerwona bazylia.
Przygotowanie:
Musztardę mieszamy z 2 łyżkami oliwy, doprawiamy pieprzem czarnym i cytrynowym oraz
szczyptą soli. Filet z kurczaka myjemy, oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem.
Nacieramy go przygotowaną musztardą i odstawiamy na ok. 15 min, następnie grillujemy na
grillu bądź patelni grillowej.
W tym czasie przygotowujemy cukinię i makaron, który gotujemy w lekko osolonej wodzie na
al dente.
Cukinię kroimy w drobna kostkę, podsmażamy ją na patelni z dodatkiem 1 łyżki oleju
rzepakowego. Pod koniec dodajemy przyprawę – suszone pomidory z czosnkiem i
bazylią.
Ugotowany makaron mieszamy z cukinią, dodajemy grillowanego kurczaka pokrojonego na
mniejsze kawałki (najlepiej plasterki), garść czerwonej bazylii pokrojonej w paski i
ponownie mieszamy.
Przed podaniem dodajemy paseczki sera grana padano i listki bazylii.
Rada: żeby mieć płatki z sera wystarczy pokroić go obieraczką z ząbkami do warzyw lub
zetrzeć na grubej tarce.