Zgłoszenie

Monika

Bavette z boczniakiem i pasternakiem

Głosy:  1/1 1

Składniki:
1 garść makaronu Bavette n 13 Barilla,
1 biała cebula,
250 g boczniaków ostrygowatych,
1 duży pasternak,
ok. 4 łyżki oleju rzepakowego,
sól do smaku,
¼ łyżeczki cukru,
pieprz czarny świeżo mielony do smaku,
suszona chili świeżo mielona do smaku,
ser grana padano,
świeża zielona pietruszka.
Przygotowanie:
Oczyszczone i osuszone boczniaki (same kapelusze, bez nóżek) kroimy na paski, a cebulę w kostkę.
Pasternak obieramy i za pomocą nożyka kroimy w bardzo cienkie plasterki, które układamy jeden na drugim i kroimy na paski o szerokości ok. 2 cm.

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente i odcedzamy.
W tym czasie przygotowujemy pozostałe składniki.

Równocześnie na dwóch patelniach rozgrzewamy po dwie łyżki oleju. Na jednej podsmażamy cebulę z pasternakiem, z dodatkiem cukru i soli.
Na drugiej podsmażamy boczniaki.
Rada: boczniaki dodajemy na rozgrzany olej i pozostawiamy, aż się podsmaży, następnie odwracamy.

Makaron mieszamy z cebulą, pasternakiem, grzybami, doprawiamy solą, pieprzem i chili do smaku.

Podajemy z pietruszką i startym serem.