Zgłoszenie

Agata

Bavette na ostro z oliwkami i chili

Głosy:  1/1 1

Prawdziwy włoski specjał: pikantne i aromatyczne danie z makaronem, pomidorkami, oliwkami i szczyptą chili

Składniki:
40 dag makaronu Bavette Barilla
1/2 kg podudzi kurczaka bez skóry i kości
1/2 sztuki pora
1 słoik sosu pomidorowego z bazylią Barilla
7 sztuk pomidorków koktajlowych
10 dag zielonych oliwek z zalewy ziołowej
3 ząbki czosnku
2 suszone pomidory z zalewy
1/2 sztuki chili z zalewy olejowej
3 łyżki oliwy
50 g startego parmezanu

Przyprawy:
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki suszonego oregano
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
sól morska do smaku
świeża bazylia do dekoracji

Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewam do 200*c, na blasze wyłożonej pergaminem układam pomidorki koktajlowe, piekę 5 minut aż zaczną pękać.Wyciągam z piekarnika.
Mięso z kurczaka myję, kroję w kostkę, por kroję w pół krążki.
W garnku rozgrzewam oliwę,dodaję pokrojony na plasterki czosnek oraz mieso i por, duszę na średnim ogniu 10 minut, pod przykryciem, doprawiam w trakcie ziołami oraz solą, dodaję sos pomidorowy z bazylią Barilla,zmiksowane na mus suszone pomidory z łyżką oliwy oraz pokrojoną chili z zalewy, dodaję pieczone pomidorki koktajlowe oraz osączone z zalewy oliwki, gotuję razem 3-4 minuty. Doprawiam ostrą papryką do smaku. Zestawiam z ognia.

Makaron Bavette gotuję we wrzącej osolonej wodzie, odcedzam, mieszam z sosem, wykładam na ogrzane w piekarniku talerze, posypuję tartym parmezanem, dekoruję listkami świeżej bazylii. Podaję.

Buon appetito!