Zgłoszenie
500 g makaronu bavette
6 obranych i pokrojonych w cienkie plasterki ząbków czosnku
1 pokrojone średnie chili
8 – 9 łyżek stołowych oliwy z oliwek extra vergine
10 dużych pomidorków koktajlowych pokrojonych w ćwiartki
100 g rukoli
500 – 600 g tuńczyka w kawałkach z puszki
sok z 2 cytryn
parmezan do dekoracji
Ugotuj makaron w dużej ilości słonej wody.
W międzyczasie, wlej 3 łyżki oliwy z oliwek na patelnię, dodaj pokrojony czosnek i chili oraz pomidorki.
Smaż na średnim ogniu aż czosnek będzie lekko zrumieniony. Zdejmij wówczas patelnię z ognia.
Kiedy makaron będzie al dente, dobrze odsącz i przełóż na patelnię z czosnkiem. Zamieszaj, dodaj rukolę, tuńczyka i pozostałe pomidorki. Dodaj 5 łyżek stołowych oliwy z oliwek.
Postaw patelnię na bardzo mały ogień.
Wymieszaj dokładnie, aby wszystko się dokładnie połączyło.
Zdejmij patelnię z ognia, wciśnij sok z cytryny i zetrzyj parmezan.
Nakładaj na talerze i natychmiast podawaj.