Zgłoszenie
Składniki na 2 porcje (4 łódeczki faszerowanych bakłażanów):
150 g makaronu risoni n.26 BARILLA
2 bakłażany
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
200 g mięsa mielonego wołowego
1 mała cukinia
1 pomarańczowa papryka
1 czubata łyżeczka przecieru pomidorowego
5 pomidorków koktajlowych
1 puszka krojonych pomidorów
20 g startego parmezanu
Świeże i suszone oregano
Suszona bazylia
Sól i pieprz
Oliwa
Bakłażany przekroić wzdłuż. Miąższ ponacinać w kratkę, uważając, by nie uszkodzić skórki. Posypać solą i skropić delikatnie oliwą. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200⁰C na 20 minut.
W tym czasie przygotować farsz: pokroić cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na patelni. Dodać mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kiedy mięso się usmaży, dodać przecier pomidorowy, pomidory z puszki i pomidorki koktajlowe.
Na osobnej patelni grillowej upiec kawałki cukinii i pomarańczowej papryki. Dołączyć do farszu i wymieszać, doprawiając do smaku solą, pieprzem, bazylią oraz oregano.
Makaron risoni n. 26 ugotować al dente. Również połączyć z farszem.
Bakłażany wyjąć z piekarnika, wydrążyć i dodać ich miąższ do farszu. Łódeczki z bakłażanów wypełnić nadzieniem i posypać startym parmezanem. Zapiekać przez około 10 minut w 180⁰C. Podawać udekorowane listkami oregano. Smacznego.