Zgłoszenie
1 opakowanie makaronu Barilla do lasagne
SOS BESZAMELOWY:
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
500 ml mleka
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
SOS BOLOŃSKI:
500 g mięsa mielonego
2 cebule
2 ząbki czosnku
1 puszka pomidorów bez skóry
sól
pieprz
bazylia
ser
olej
SOS BOLOŃSKI:
Cebule kroimy w drobną kostkę. Na oleju zeszklić cebulę. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy aż zmieni kolor z czerwonego na brązowy. Dodajemy pomidory w puszce, przyprawiamy i dusimy ok 1 godziny na małym ogniu. Dodajemy posiekaną świeżą bazylię.
SOS BESZAMELOWY:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła. Dodać mąkę i smażyć 2 minuty. Dolewamy po trochu mleka i mieszamy tak aby nie było grudek. Gotujemy aż sos zgęstnieje. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Makaron chwile podgotowujemy. Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia. Następnie podgotowanym makaronem wykładamy foremki z papierem do pieczenia. Dodajemy łyżkę sosu beszamelowego, a na niego dodajemy sos boloński.
Wycinamy koła z makaronu wielkości foremek i układamy koło na sosie bolońskim. Na makaron dodajemy kleksa z sosu beszamelowego i na to znów sos boloński. Na sam wierzch dodajemy ser żółty.
Pieczemy ok 20 minut w temperaturze 180 st.