Zgłoszenie

Elżbieta

AROMATYCZNE DANIE WEGE INSPIROWANE KUCHNIĄ WŁOSKĄ, MEKSYKAŃSKĄ I BUŁGARSKĄ Z MAKARONEM BARILLA COLLEZIONE, POMIDORAMI PELATI, SEREM MOZZARELLA, KUKURYDZĄ I FASOLĄ, PIECZONĄ PAPRYKĄ, DOPRAWIONE CZERWONĄ CZUBRICĄ, ŚWIEŻĄ KOLENDRĄ, KUMINEM.

Głosy:  1/1 7

Składniki (na 1 osobę):

makaron Barilla Collezione – 100 g
pomidory Pelati – 1 puszka 240 g
kukurydza z fasolą – 1 mała puszka 140 g
papryka czerwona – 1 sztuka
kolendra świeża posiekana – 1 łyżka
mozzarella tarta – 2 łyżki
czubrica – 1 łyżeczka
papryka łagodna – ½ łyżeczki
chilli w proszku – szczypta
kumin – 1/3 łyżeczki
sól, pieprz – do smaku

Wykonanie:

Paprykę zawinąć w folię aluminiową i upiec w piekarniku – ok. pół godziny.
Przekroić, wybrać środek i pestki. Obrać ze skórki.
Pomidory wyjąć z puszki, część pokroić w drobne kawałki, część zblendować z papryką.
Makaron Barilla ugotować wg przepisu na opakowaniu.
Kukurydzę i fasolę wyjąć z puszki.
Kolendrę umyć i posiekać.
Do garnka włożyć paprykę, pomidory, kukurydzę, fasolę, kumin, czubricę, paprykę łagodną, chilli, sól i pieprz. Trochę (około 5 minut) pogotować razem, by smaki się połączyły.
Wsypać ugotowany makaron i ser mozzarella (ma się rozpuścić).
Pół łyżki kolendry połączyć z daniem, resztą ozdobić potrawę w naczyniu.
Podawać od razu.