Zgłoszenie

Aleksandra

Zupa serowa ze szpinakiem z nutą ziół prowansalskich i czosnku

Głosy:  0

Błyskawiczna do zrobienia i pyszna w smaku.

Składniki:

2 marchewki
1 cebula
2 łyżki masła
1 łyżeczka ziół prowansalskich
2 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
1 szklanka mleka
1 łyżka mąki
1/2 szklanki dobrej jakości startego sera
100 g makaronu Barilla Kokardki
100 g świeżego szpinaku
sól, pieprz do smaku

Przygotowanie
W garnku na maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i marchewkę ok 5 min często mieszając. Dodajemy zioła prowansalskie i czosnek, chwile razem smażymy a następnie dodajemy bulion i makaron. W szklance mleka rozprowadzamy mąkę tak aby nie było grudek i dodajemy do gotującej się zupy. Gdy makaron będzie al dente do zupy dodajemy starty żółty ser i mieszamy aż do jego rozpuszczenia, dodajemy szpinak gotujemy przez kolejną minutę. Doprawiamy solą pieprzem, ewentualnie jeszcze ziołami prowansalskimi i możemy podawać. Czas przygotowania zupy ok. 25 min.