Zgłoszenie

Agnieszka

Włoski kochanek

Głosy:  0

500 g mięsa mielonego (np. wieprzowe)
1 cebula
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonego oregano
1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
2-3 łyżki bułki tartej
1 jajko
125ml bulionu drobiowego
2 łyżki masła
oliwa
350 ml przecieru pomidorowego/passaty pomidorowej z bazylią
makaron Barilla Bavette n.13

1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę oraz starty czosnek. Dodać łyczeczkę oregano oraz paprykę w proszku. Wymieszać, chwilę podsmażyć do zeszklenia i zdjąć z patelni, wystudzić.

2. Wymieszać zmielone mięso z podsmażoną cebulką i jajkiem. Doprawić solą i pieprzem a następnie dodać 2-3 łyżki bułki tartej. Wyrobić i dłońmi uformować drobne pulpeciki.

3. Rozgrzać natłuszczoną oliwą patelnię i podsmażyć pulpeciki, przewracając je na drugą stronę gdy zaczną się rumienić. Smażyć tak długo aż nabiorą złocistego koloru po czym wlać gorący bulion i gotować pod przykrywką około 5 min.

4. Dodać przecier pomidorowy (+ szuszoną bazylię) lub passatę pomidorową z bazylią i gotować bez przykrycia około 10 min co jakiś czas mieszając. Spróbować sos i doprawić w razie potrzeby solą, pieprzem i bazylią.

5. Pulpeciki z sosem podawać z makaronem Barilla Bavette n.13