Zgłoszenie

Ireneusz

tagliatelle z krewetkami z pesto pietruszkowym pomidorkami i grilowana cukinia

Głosy:  1/1 1

Pesto pietruszkowe:
Liście pietruszki bez łodyżek wkładamy do pojemnika dodajemy orzeszki ziemne ok. 20g, starty parmezan 10g, ząbek czosnku, sól i pieprz zalewamy oliwa z oliwek i blendujemy.

Chipsy z parmezanu:
Parmezan starty na drobnym oczku usypujemy w kółka na blaszce z papierem do pieczenia
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 170°C, pieczemy do czasu aż się zrumieni.
Makaron:
Cebule (1szt) kroimy w kostkę, następnie kroimy ząbek czosnku i papryczkę pepperoni (1szt). Nagrzewamy patelnie z oliwa z oliwek, wrzucamy pokrojona cebulę, czosnek i papryczkę, później wrzucamy 7 krewetek królewskich, po 1min smażenia zalewamy je winem białym i dusimy ok 3-4min po czym wyłączamy ogień, na patelnie dodajemy 3 pomidorki koktajlowe pokrojone w ćwiartki i kilka łyżek wcześniej przygotowanego pesto. Wrzucamy makaron tagliatelle barilla na gotującą i osolona wodę czekamy 6min az makaron będzie al dente. Cukinie kroimy obieraczka wzdłuż na wstążki. Na drugiej patelni grillowej smażymy cukinie. Cukinie dorzucamy do krewetek, dodajemy makaron. Wszystko energicznie mieszamy wykładamy na talerz i dekorujemy chipsem z parmezanu.