Zgłoszenie

KATARZYNA

Tagliatelle all’Uovo Bolognesi z grillowanymi warzywami i szynką parmeńską

Laureat tygodnia 10 2017·10 tyg 2017
Głosy:  1/1 36

Pomysłów na makaron nigdy dość. Makaron ma to do siebie ,że przyjmie wszytko i zawsze będzie smaczny. Im mniej składników, tym smaczniejszy wydaje mi się makaron. Jeden zaś składnik musi być obowiązkowo wyrazisty i wyczuwalny w daniu, tak by długo można było go zapamiętać.Jak najlepsze włoskie wakacje. W przypadku tego przepisu będzie to grillowana szynka parmeńska dojrzewająca minimum 24 miesiące.

Składniki
Tagliatelle all’Uovo Bolognesi
gotowy przecier ze smażonych pomidorów z oliwą z oliwek
cukinia zielona i żółta
papryka igołomska
szynka parmeńska dojrzewająca minimu 24 miesiące
oliwa z oliwek extra vergine
świeży rozmaryn
Parmiggiano Reggiano
sól i pieprz do smaku

Dodatki do makaronu pzrzygotujecie zanim ugotuje się makaron! W tym wypadku makaron gotuje się 6 min.
Nastaw wodę na makaron.
Rozgrzej patelnię do gillowania.
Pokrój w plasterki cukinię . Paprykę w paski.
Ugrilluj uprzednio lekko posypując solą.
Wsyp do gotującej się,osolonej wody makaron . Nastaw minutnik na 6 min.
Zdejmij ugrillowane warzywa i na tę samą patelnię wyłóż plasterki szynki parmeńskiej.
Ściągnij i połóż na papryce.
Są sztywne, można je porwać lub pociąć nożyczkami na kawałki. Mają niesamowity smak i wspaniale chrupią w daniu! Grillowana szynka parmeńska dodaje wyrazistości i charakteru temu na pozór zwykłemu daniu.

Ugotowany i odcedzony makaron wymieszaj z niewielką ilością przecieru ze smażonych pomidorów.
Wyłóż na talerze, dodaj warzywa, szynkę i rozmaryn.
Skrop oliwą z oliwek.
Przed podaniem zetrzyj parmezan.
Prosto, szybko,lekko i smacznie!
Buon Appetito!