Zgłoszenie

Agnieszka

Świderki z pesto z rukoli i świeżymi truskawkami

Głosy:  0

300g makaronu Fusilli Barilla
100g rukoli
80ml oleju z orzechów włoskich lub rzepakowego
3 łyżki startego parmezanu
1-2 ząbki czosnku
1-2 łyżki soku z cytryny
Sól i świeżo mielony pieprz
Garść świeżych truskawek
3 łyżki pistacji
Parmezan do posypania
3 łyżki zredukowanego octu balsamicznego – opcjonalnie

Na gładką masę zmiksować rukolę, olej, parmezan, sok z cytryny, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Makaron ugotować wg wskazówek na opakowaniu, odcedzić (można zostawić kilka łyżek wody w której gotował się makaron jeśli pesto będzie zbyt gęste). Gorący makaron połączyć z pesto. Podawać od razu z pokrojonymi truskawkami, danie posypać wiórkami parmezanu, pistacjami i ewentualnie polać zredukowanym octem balsamicznym.