Zgłoszenie

AGATA

Spaghetti ze szparagami i botwinką

Głosy:  1/1 48

Spaghetti w wiosennym wydaniu, ze szparagami, cukinią, botwiną i suszonymi pomidorami, szybko smacznie i aromatycznie!
Danie proste do wykonania i nie banalne w smaku.
Porcja na 2-3 osoby:

25 dag makaronu spaghetti Barilla
30 dag zielonych szparagów
1 cukinia
1/2 pęczka botwinki
4-5 sztuk suszonych pomidorów z zalewy
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy
1 łyżka oliwy z suszonych pomidorów
30 g startego parmezanu
sól i pieprz do smaku

Szparagi myję, odcinam zdrewniałe końce, kroję na kawałki, tak samo cukinię i obraną cebulę , czosnek obieram przeciskam przez praskę .
Na patelni rozgrzewam oliwę dodaję wszystkie warzywa – oprócz botwinki, przesmażam pod przykryciem do momentu aż szparagi i cukinia będą miękkie, wtedy dodaję pokrojoną botwinkę oraz suszone pomidory razem z łyżką oliwy z pomidorów. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem.
Makaron Barilla gotuję według przepisu na opakowaniu, odcedzam, mieszam z warzywami, posypuję startym parmezanem i od razu podaję.
Smacznego!