Zgłoszenie

Agnieszka

Spaghetti Zakochanego Kundla

Głosy:  1/1 90

opakowanie makaronu Spaghetti
0,5 kg mięsa mielonego, wołowego
1 jajko
3 łyżki bułki tartej
1 łyżka drobno posiekanego, świeżego lubczyku
1 łyżka świeżego, posiekanego oregano
3 łyżki tartego parmezanu
1/2 szklanki czerwonego wina
2kg świeżych pomidorów
1/2 pęczka bazylii
1 cebula drobno posiekana
2 ząbki czosnku
sól, pieprz

Mięso umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko, oregano, lubczyk, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy bułkę tartą i łyżkę parmezanu. Wyrabiamy i formujemy pulpeciki. Odstawiamy do lodówki na 30 min. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i przesmażamy cebulę i czosnek. Dodajemy pokrojone pomidory i bazylię. Dusimy około 3o min i blendujemy. Klopsiki przesmażamy na patelni i przekładamy je do sosu. Patelnię deplasujemy winem i przelewamy zawartość do rondelka z sosem i klopsikami. Dusimy około 30 min, doprawiamy solą, pieprzem, szczyptą cukru. Gotujemy makaron, Mieszamy z sosem i klopsikami. Podajemy posypane parmezanem