Zgłoszenie

Marzena

Spaghetti z sosem pomidorowym i fetą

Głosy:  0

Składniki:

– 1 kg pomidorów
– 500 g cukinii
– 1 cebula
– 3 ząbki czosnku
– kilka listków świeżej bazylii
– kilka listków świeżego oregano
– makaron spaghetti Barilla
– 150 g fety
– sól, pieprz
– szczypta chilli
– łyżka oliwy

Pomidory i cukinię kroimy w kostkę. Cebulę tak samo. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, lekko ją przesmażamy i dodajemy pomidory i cukinię. Wrzucamy czosnek i zioła. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Następnie wszystko razem miksujemy blenderem.
Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i chilli.

Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Przekładamy go do sosu i mieszamy.

Makaron z sosem wykładamy na talerze, posypujemy pokruszoną w dłoniach fetą i posiekaną, świeżą bazylią.