Zgłoszenie

Bartosz

Spaghetti z grillowanymi warzywami, szynką parmeńską i granatem

Głosy:  1/1 6

Składniki na 2 porcje:
200 g makaronu spaghetti n.5 BARILLA
1 cebula
1 ząbek czosnku
80 g szynki parmeńskiej
270 g sera typu feta
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
1 owoc granatu
rukola
kilka listków parmezanu
2 łyżki oliwy
szczypta pieprzu

Cebulę pokroić w kostkę, szynkę parmeńską w cienkie paski, a ząbek czosnku posiekać lub przecisnąć przez praskę. Cebulę i szynkę podsmażyć na oliwie. Kiedy będą już zarumienione, dodać do nich czosnek i również krótko podsmażyć.
Makaron spaghetti n.5 BARILLA ugotować al dente.
Na osobnej patelni zgrillować większe kawałki czerwonej papryki i krążki cukinii.
Następnie wystarczy połączyć wszystkie składniki – do cebuli, szynki i czosnku dodać rozdrobniony ser typu feta, który pod wpływem temperatury utworzy gęsty sos. Wyłożyć na niego makaron i dokładnie wymieszać. Doprawić szczyptą pieprzu. Dodać grillowane warzywa i ponownie delikatnie wymieszać, uważając, by cukinia się nie rozpadła.
Gorące danie udekorować pestkami granatu, rukolą oraz listkami parmezanu.