Zgłoszenie

Małgosia

Spaghetti w winnym sosie z kurkami

Głosy:  1/1 1

Spaghetti w winnym sosie z kurkami

250 gram makaronu spaghetti Barilla
250 gram kurek
1 ząbek czosnku
2/3 szklanki wina białego
1 garść pietruszki
Szczypta kurkumy
1-2 łyżeczki miodu
½ szklanki startego parmezanu
2 łyżki masła
Sól, pieprz

Przygotowania zaczynamy od oczyszczenia kurek. Są na to dwie metody 1 – czyszczenie za pomocą pędzelka, 2 – wkładamy kurki do miski, dodajemy 1 łyżkę soli i zalewamy je gorącą wodą, delikatnie mieszamy, kurki wyjmujemy za pomocą łyżki cedzakowej, jeśli kurki są bardzo brudne czynność powtarzamy raz jeszcze.
Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniem producenta makaronu Barilla.
Na 2 łyżkach masła przesmażamy posiekany ząbek czosnku. Następnie do lekko przesmażonego czosnku dodajemy oczyszczone kurki – dusimy je na maśle około 5 minut. Do kurek wlewamy wino, dodajemy miód (dzięki niemu kurki pozbędą się goryczki) i dusimy pod przykryciem około 5 minut. Następnie pokrywkę odkrywamy i doprawiamy sos solą i pieprzem i odrobiną kurkumy. Dodajemy 1 łyżkę masła aby zagościć sos.
Ugotowany, odcedzony makaron przekłada mamy na patelnie z kurkami, dodajemy starty parmezan i posiekaną natkę pietruszki – mieszamy i nakładamy na talerze, serwujemy gorące, smacznego
😀