Zgłoszenie

Artur

Spaghetti una festa per la mente e il corpo di Arturo

Głosy:  1/1 1

A więc mój przepis na Spaghetti, które nasyci ciało i ducha, wygląda następująco:

– Przepis na sos (4-5 osób):

– 500 g mięsa mielonego wołowego

– 1/4 szklanki czerwonego wina (może być wytrawne lub półwytrawne)

– 1 duża czerwona cebula

– 4-5 ząbków czosnku

– świeża bazylia, 1 łyżeczka suszonego oregano

– 1 puszka pomidorów krojonych

– 5 suszonych pomidorów

– 1 opakowanie passaty pomidorowej (przecier pomidorowy 500 g)

– 3 łodygi selera naciowego

– olej – 3-4 łyżki

– sól

– pieprz

– ser dojrzewający – Pecorino

– makaron spaghetti

– Dużo swojego serca

Przygotowanie:

1. Na rozgrzanym oleju podsmażam drobno pokrojoną cebulę, czekam aż się zeszkli i dodaję wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko robię z sercem i czułością.

2. Dodaję mięso i smażę aż ładnie się zarumieni. Następnie z uczuciem i łagodnością wrzucam pokrojone w paseczki suszone pomidory.

3. Całość delikatnie i z uczuciem podlewam 1/4 szklanki czerwonego wina i duszę ok 10 minut,

4. Dodaję pokrojone w talarki łodygi selera, pomidory w puszce, passatę oraz garść świeżej, posiekanej bazylii i suszone oregano.

5. Całość doprawiam do smaku solą i pieprzem i gotuję na małym ogniu około 1,5 – 2 h.

6. Pod koniec gotuję makaron. Odcedzam przez sito i od razu wrzucam do gotowego sosu lub wykładam ciepły na talerz, polewam go sosem i doprawiam świeżą bazylią i startym serem Pecorino.