Zgłoszenie

Agnieszka

Spaghetti bologese

Głosy:  1/1 2

Spaghetti bolognese – porcja dla 4 osób
– 400 g makaronu Barilla spaghetti nr 5
– 500 g mięsa mielonego z szynki
– 500 g pomidorów
– 1 cebulka
– łyżka masła
– łyżka oliwy z oliwek
– pieprz
– sól
– bazylia
– parmezan
1. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki. Usunąć z nich nasiona i pokroić w kostkę.
2. Na patelni rozgrzać masło. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę podsmażyć, dołożyć mięso i smażyć około 5 minut.
Dodać pomidory i oliwę. Gotować kolejne 5 minut. Doprawić do smaku solą, pieprzem i bazylią.
3. Ugotować makaron Barilla zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.
4. Makaron polać sosem i posypać startym parmezanem.