Zgłoszenie

Elżbieta

SOS BOLOŃSKI „POTRAKTOWANY” WĘDZONYM BOCZKIEM I UGOTOWANYM MIĘSEM Z KURCZAKA ORAZ MARCHEWKĄ Z MAKARONEM BARILLA SPAGHETTI nr 5

10 tyg 2017
Głosy:  1/1 7

Składniki (na 2 osoby):

makaron Barilla Spaghetti nr 5 – 200 g
cebula biała – 1 sztuka
czosnek – 1 ząbek
marchewka młoda – 1 sztuka
passata pomidorowa – op. 500 g
boczek wędzony – 120 g
oliwa z oliwek – 2 łyżki
starty ser Grana Padano – do posypania potrawy – 2 – 3 łyżki
mielone mięso z ugotowanego kurczaka – ok. 200 g
przyprawy:
sól, pieprz, cukier, słodka papryka mielona, ostra papryka mielona, 1 listek laurowy, suszony tymianek, oregano, rozmaryn oraz świeży tymianek, oregano, rozmaryn (po 1 łyżce).

Wykonanie:

Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy z oliwek i usmażyć na złoty kolor drobno pokrojoną cebulę i czosnek.
Dodać marchewkę startą na małych oczkach tarki i listek laurowy.
Wymieszać, lekko podsmażyć. Odłożyć do miseczki.
Na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oliwy i wrzucić drobno pokrojony boczek wędzony.
Smażyć na małym ogniu, aż boczek będzie chrupiący.
Dodać to, co wrzuciliśmy uprzednio do miski, przemieszać.
Wlać passatę pomidorową, wsypać przyprawy suszone, zagotować.
Lekko podgrzewać, aż smak i konsystencja sosu będą odpowiednie (sos musi być dość gęsty).
Wyjąć liść laurowy, dodać świeże zioła i połączyć z makaronem ugotowanym wg przepisu na opakowaniu. Jeśli się okaże, że sos jest teraz za gęsty, dolać trochę wody z gotowania makaronu, zamieszać. Na talerzu makaron z sosem posypać tartym serem.

Mamma Mia !
Jakie to dobre !