Zgłoszenie

Justyna

SAŁATKA „MOTYLA NOGA”

Głosy:  1/1 6

Słodkie czereśnie i mango, aromatyczne, chrupiące orzechy laskowe, rukola skąpana w bazyliowym dressingu połączona z makronem w kształcie motyli oraz oryginalna, krojona bezpośrednio z wieprzowego uda szynka parmeńska. To wyśmienita, niebanalna, a przy tym niezwykle harmonijna kompozycja, która zachwyca swoim niepowtarzalnym smakiem oraz ciekawym wyglądem.

SKŁADNIKI NA SAŁATKĘ:
– 1 szklanka suchego makaronu Barilla FARFALLE
– 1-2 garści rukoli
– 100 g plastrów szynki parmeńskiej
– 1 nieduże mango
– 2 garści czereśni
– 1/2 szklanki orzeszków laskowych

SKŁADNIKI NA DRESSING:
– 5 łyżek oliwy z oliwek
– 1 ząbek czosnku
– 6-8 listków bazylii
– 1 i 1/2 łyżki octu winnego białego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– sól i świeżo mielony pieprz

PRZYGOTOWANIE:
1. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

2. Wszystkie składniki sosu blendujemy aż uzyskamy kremowy dressing o jednolitej konsystencji.

3. Orzechy laskowe wykładamy na blaszkę i pieczemy przez około 12-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (pieczenie góra-dół). Po przestygnięciu orzechy pocieramy chwilę w dłoniach, pozbawiając je nadmiaru spękanej skórki.

4. Czereśnie drylujemy, a mango obieramy i wykrawamy z niego kuleczki.

5. Plastry szynki parmeńskiej dzielimy na mniejsze kawałki.

6. Makaron polewamy dressingiem, łączymy delikatnie z rukolą, a następnie wykładamy go na półmisek naprzemiennie z owocami i szynką parmeńską. Całość posypujemy orzeszkami laskowymi.