Zgłoszenie

Andrzej

Ragù alla bolognese

Głosy:  1/1 3

Składniki:
0.5 kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
0.5 kg przecieru pomidorowego (najlepiej zrobionego samemu)
1 duża cebula
1 duża marchewka
3 łodygi selera naciowego
200ml czerwonego wytrawnego wina
oliwa
bulion drobiowo-warzywny
liść laurowy, rozmaryn, oregano, pieprz, sól
makaron Barilla BAVETTE n.13

Na oliwie podsmaż mięso, aż wyparuje z niego większość wody. Następnie wlej wino, dodaj szczyptę pieprzu i soli. Po chwili dodaj startą marchewkę i drobno pokrojonego selera i cebulę. Kiedy wino się zredukuje dodaj przecier pomidorowy, kilka listków laurowych, szczyptę rozmarynu i dwie szczypty oregano. Gotuj pod przykryciem na minimalnym ogniu przez co najmniej dwie godziny mieszając co jakiś czas. Gdy sos za bardzo zgęstnieje dolewaj bulionu. Podawaj na makaronie BAVETTE, posypany tartym parmezanem. Buon appetito!